ЗАКОН О ИЗВРШЕЊУ И ОБЕЗБЕЂЕЊУ

Извршитељи могу пописати аутомобил, намештај, технику, али и слике и уметничке предмете, стилске комоде, као и накит и злато које су затекли на адреси извршења

Ако вам се деси да вам извршитељи покуцају на врата, наравно за то је потребно да се налазите на листи дужника, они пописују ствари у вредности која одговара висини дуга, односно трошкова извршења. Међутим, постоји дилема шта они могу да изнесу и да ли можете да спречите да вам извршитељи однесу одређене драгоцености и како их у томе можете спречити?

Одговор је да можете, али само онолико колико вам Закон о извршењу и обезбеђењу („Сл. гласник РС“, бр. 106/2015, 106/2016 – аутентично тумачење и 113/2017 – аутентично тумачење) то допушта. Односно, извршитељи вам могу пописати аутомобил, намештај, технику, али и слике и уметничке предмете, стилске комоде, као и накит и злато које су затекли на адреси на којој сте пријављени. Уколико пре доласка извршитеља „склоните“ ствари са адресе на коју вам могу покуцати, можете успети у тој својој намери.

Међутим, уколико извршитељ у тренутку пописа уочи вашу омиљену златну огрлицу коју сте добили на поклон од вама драгих људи, он је дужан да је попише осим уколико се изјасните да она има посебно емотивно значење за вас. Што, ипак, не можете речи за све злато које се у тренутку пописа налази на видном месту за извршитеља. Другим речима, оно што је у џепу-остаје у џепу.

Извршитељи не смеју да плене ствари које имају емотивну вредност за дужника, попут албума с фотографијама, одликовања, медаља, ратне споменице, па чак ни ако су велике вредности. Ни кућне љубимце не морате крити, јер вам Закон допушта да остану са вама.

Када смо већ код џепа, он се не претреса, а ни не плени, као ни било који комад одеће који припада дужнику. Уколико имате три бунде од неколико стотина или чак хиљада евра, не морате их облачити све на себе како бисте их сачували. Поред наведеног, извршитељ не сме пописати обућу, прибор за хигијену, храну, фрижидер ни замрзивач, као ни кревет и пећ. Основне ствари морате имати.

Свакако, најбоље је да себе не доводите до листе дужника.

Share